امروز

شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

شرحی از زندگینامه علمی و اجتماعی مرحوم دکتر ایوب بارسم ممقانی

 

دکتر ایوب بارسم ممقانی در فروردین ماه سال 1325 در شهرستان ممقان استان آذربایجان شرقی چشم به جهان گشود.ایشان تحصیلات خود را تا مقطع راهنمایی در شهرستان ممقان و پس از آن دیپلم ریاضی خود را در دبیرستان فردوسی تبریز در سال 1342 به اتمام رساندند. سپس از سال 1342 تا سال 1352 (به مدت 10 سال) بعنوان  دبیر استخدامی رسمی آموزش و پرورش استان آذربایجان شرقی مشغول به تدریس بوده اند. در طی این سال ها، تحصیلات کارشناسی رشته ی ریاضیات محض خود را در دانشگاه تبریز به اتمام می رسانند و همزمان با آن موفق به اخذ لیسانس مهندسی مکانیک از دانشگاه بیرمنگهام کشور انگلستان بصورت مکاتبه ای می گردند. ایشان با هدف اخذ فیزیکی دانشنامه مهندسی مکانیک در سال 1352 عازم کشور انگلستان گشته و در طول این پروسه اداری با مصاحبه اتفاقی که در دانشگاه بیرمنگهام با پروفسور مک بث (Prof. Mac. Beth) رییس تحصیلات تکمیلی گروه ریاضی دانشگاه بیرمنگهام داشتند موفق به اخذ پذیرش و بورسیه مقطع فوق لیسانس در رشته ریاضی محض گرایش توپولوژی جبری می گردند.

دکتر ممقانی، برای ادامه تحصیلات تکمیلی در مقطع دکترا ، توانستند علاوه بر بورسیه دانشگاه بیرمنگهام ، بورسیه چندین دانشگاه داخل کشور از جمله دانشگاه تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و ارومیه را نیز کسب کنند. ولی به نقل قول از خود ایشان، دانشگاه ارومیه را به دلیل علاقه وافر ایشان به فرهنگ میهمان نوازی مردم مهربان شهر ارومیه و همچنین طبیعت زیبای این شهر انتخاب می نمایند.

با به پایان رساندن تحصیلات دکتری ریاضی در سال 1358 و فرا رسیدن انقلاب اسلامی در ایران، ایشان بازگشت به میهن خود را بمنظور سازندگی و خدمت خاضعانه به وطن هدف خود قرار داده و بصورت استاد هیات علمی دانشگاه ارومیه مشغول به تدریس می گردند.  همزمان در همان سالهای ابتدای بازگشت به میهن با همکاری جناب آقای دکتر رسول خدابخش دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه را تاسیس و به عنوان اولین معاون دانشگاه شروع به همکاری در دانشگاه مذکور می نمایند. همچنین قابل ذکر است با ادامه کارهای پژوهشی و چاپ مقالات معتبری در گرایش توپولوژی جبری، دو مرتبهدر سال های 1365 و 1375 از سوی دانشگاه ارومیه برای فرصت های مطالعاتی و تحقیقاتی به کشور انگلستان سفر نمودند.

دکتر ممقانی در سال های مصادف با جنگ تحمیلی که دانشگاه ها موقتا تعطیل بودند، فعالیت علمی فرهنگی خود را بعنوان یکی از اولین اعضای اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی(ستاد سایق) در تهران، ادامه دادند. در سال های بعد،با بازگشایی مجدد دانشگاههابه عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه مشغول به تدریس دروس ریاضی و زبان تخصصی در دانشکده های مختلف و همچنین دانشگاههای آزاد و پیام نور ارومیه گردیدند. ایشان در طی سالهای خدمت مسئولیت هایی چون معاونت آموزشی دانشگاه ارومیه ، ریاست دانشکده علوم و مدیریت گروه ریاضی را بر عهده داشتند.

آقای دکترممقانی در سال 1381 از دانشگاه ارومیه بازنشسته شده و پس از یک سال ، در سال 1382 عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد سلماس شدند و علاوه بر تدریس و مدیریت گروه ریاضی ، چند سال در آن واحد دانشگاهی نیز مسئولیت معاونت پژوهشی دانشگاه را بر عهده داشتند. دکتر ممقانی ترجمه ی کتاب تخصصی در گرایش خود را که از سال 1380 آغاز نموده بودند و مورد استفاده دانشجویان مقطع تحصیلی دکترا می بود در نهایت در سال 1388 با همکاری دانشگاه های آزاد اسلامی واحد تبریز و واحد سلماس آن را تحت عنوان "مقدمه ای بر توپولوژی جبری" ، به چاپ رسانیده و چندین جلد را به دانشگاه های مختلف ارومیه اهدا نمودند.

در نهایت در سال 1392 انصراف خود را از تدریس در دانشگاه آزاد اسلامیواحد سلماس بدلیل ضعف ناشی از بیماری، اعلام نمودند. ایشان همواره نماد صبر و امید توام با خشوع و خضوع کامل در بین دوستان و همکاران شناخته شده بودند. سرانجام ایشان در آبان ماه سال 97 بعد از عمری تلاش و مجاهدت علمی  دعوت حق را لبیک گفته و به رحمت ایزدی پیوستند. روحش شاد و قرین رحمت.